Mikrotunnelering og ‘tunnelering med lukket front’ dækker over den samme boremetode. Metoden er specielt egnet til tunnelering i permeable jordtyper under grundvandsspejlet.
Den lukkede front sikrer, at der ikke sker utilsigtet materialeindtrængning i borehovedet. Maskinen er udstyret med et slurry-anlæg, der transporterer de udborede materialer i et rørsystem tilbage til pressegruben i flydende form. Boremudderet (slurryen) separeres ved hjælp af et separationsanlæg placeret ved pressegruben.
Metoden er mindre egnet, hvor der tunneleres i impermeable finkornede aflejringer. I så fald bliver udgifter til separation og deponering af slam, der ikke kan separeres relativ høje.
Ved mikrotunnelering anvendes et laserstyret borehoved til fremføring af beton-, stål- eller GAP-rør i dimensioner op til Ø4000 mm. Afhængig af rørdimensionen kan der tunneleres længder op til 1500 m, samtidig med, at det er muligt at tunnelere i kurve. Mikrotunnelering kan udføres med AVN-slurry-maskine eller EPB-maskine. Metoden er velegnet hvor der skal tunneleres med et høj grundvandvands niveau.
Boringen tager afsæt i en startgrube, hvorfra boret via hydraulik indpresses i materialet, mens et roterende borehoved løsriver materialet. Materialet føres efterfølgende bagud af boret og transporteres op. Ved endt gennemboring afmonteres og fjernes borehovedet via en modtagegrube eller -brønd.
Tunnelering er en fælles benævnelse for styrbare metoder i større dimensioner og anvendes ofte i de situationer, hvor det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt, at foretage udgravning med f.eks. en gravemaskine. Metoden kan med fordel anvendes til krydsning af særlig naturfølsomme områder, vandløb, fjor, fredskov trafikeret veje, banen (Banedanmark & Letbanen m.fl.) samt i byer hvor der ikke ønskes omfattende opgravning af veje og fortov.